Doktor DEDAH Mengapa Hospital Makkah Sentiasa Sunyi, Tiada Pesakit !!!

| June 20, 2017 | 2 Comments

Doktor DEDAH Mengapa Hospital Makkah Sentiasa Sunyi, Tiada Pesakit !!! | Seorang wanita Indonesia menceritakan bagaimana seorang doktor yang berpraktikal selama 6 bulan di Makkah mendapatkan jawapan mengapa hospital di Kaabah sangat sunyi sepi dan tiada pesakit seperti di negaranya, Indonesia.

Gambar Hiasan

Wanita yang bernama Rismawati Asri itu menberitahu perbezaan ketara yang terdapat di Makkah yang tidak terdapat di negara yang lain adalah asas aqidah dan juga syariat. Menurut Rismawati, doktor berkenaan mendapat jawapan mengenai isu tersebut daripada salah seorang Muslim di sana.

Menurut muslim di Makkah, perkara pertama yang dilakukan apabila mereka sakit adalah mereka akan menunaikan solat dua rakaat dan memohon kesihatan yang baik kepada Allah SWT. InsyaAllah doa yang dipohon di tanah suci Mekah pastinya lebih barakah berbanding tanah-tanah lain yang dipenuhi maksiat dan perkara mungkar.

Jika mereka masih belum sembuh ketika ikhtiar pertama dilakukan, maka mereka akan membaca surah al Fatihah dan surah-surah yang lain lalu ditiupkan pada air minuman. Jika badan mereka panas, maka mereka akan membaca selawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W kerana selawat merupakan penyejuk badan. Ketika mereka mengalami sakit yang dapat dilihat, maka mereka akan membaca al Fatihah sambil mengusap-gusap bahagian yang sakit. Jika mereka mengalami sakit yang tidak dapat dilihat, maka mereka akan membaca surah al-Ikhlas, al-Falaq dan an-Naas sebagai penolak sihir.

Jika mereka tidak juga sembuh ketika ikhtiar kedua dibuat, maka mereka akan bersedekah kepada orang ramai kepada bersedekah merupakan amalan yang menambahkan lagi pahala kebaikan selain menjadi jalan sebagai penyembuh sakit mereka.

Jika mereka tidak juga sembuh dengan bersedekah, mereka akan memperbanyakkan istigfar untuk bertaubat. Menurut Nabi Muhammad S.A.W, sakit merupakan salah satu sebab diampunkan dosa.

Jika mereka tidak juga sembuh dengan beristigfar, mereka akan mengambil makanan seperti madu dan habatussauda. Habatussauda terkenal dengan keupayaanya mengubati pelbagai penyakit.

Jika amalan makanan tersebut masih tidak membantu, maka mereka akan mengambil makanan herba seperti bawang putih, buah tin dan zaitun. Bawang putih terkenal kerana memiliki ciri-ciri anti bakteria, buah tin dan zaitun pula merupakan buah yang disebut di dalam al-Quran.

Dan akhir sekali, apabila kesemua ikhtiar berkenaan tidak berjaya, barulah mereka akan berjumpa dengan doktor yang soleh bagi mendapatkan rawatan. InsyaAllah akan diberi kesembuhan daripada Allah SWT.

Nabi SAW bersabda:

“Berubatlah, sesungguhnya Allah Azza Wajalla tidak meletakkan (kepada manusia) sesuatu penyakit melainkan diturunkan untuknya (penyakit tersebut) penawar kecuali satu penyakit (tiada ubat baginya). Lalu para sahabat bertanya apakah dia? ( penyakit yang tiada ubat itu ya Rasulullah) lalu Rasulullah menjawab, Tua(mati)”.

Kredit : KisahDonia

P.S. 1 – Inilah Mengapa China Tidak Mahu Donald Trump Bertemu Dengan Ratu Cantik Ini !!!
P.S. 2 – Insha Allah Berkesan..Doa Dan Amalan Untuk Menyembuhkan Penyakit Rabun Mata…Sebarkan Moga Bermanfaat
P.S. 3 – TAKSUB Dengan Jus Kesihatan Ini..Doktor Dedah 5 Kes Penyakit Yg Paling Kerap Berlaku !!!
P.S. 4 – Lelaki Ini Minum 10 Tin Minuman Bergas Sehari Selama Sebulan..Ramai TERKEJUT Apa Jadi Pada Badannya !!!
P.S. 5 – Mengapa MASJID INI Dinamakan Masjidil Haram? Mengapa Bukan Masjidil Halal? Ini Penjelasan nya..

PALING POPULAR BULAN INI .. JOM BACA !!

Tags: , , ,

Category: Informasi

About the Author ()

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. safleyadmad says:

  Kalau n kalau. Sumenya spiritual. Diakhir kalau ialah peaskit tu MATI!!!

  Penat lelah Ibnu Sinnah sumbangkan ilmunya n dterima termasuk kpd staf hospital tu. Inikah hasilnya???

  X heran hospital tu jadi “hospital antu”

 2. Suhazeli says:

  *#Hospital_Makkah_Sepi*

  Rekaan cerita dari penulis yang tidak diketahui sumber asal menjadi isu viral sehari dua ini. Tulisan itu mengambil “testimoni” sebuah klinik yang sepi kerana hebatnya penduduk di Makkah beramal dengan sunnah. Tajuk artikel itu menjadi tandatanya. Dengan meletakkan tajuk besar “DI MAKKAH HOSPITALNYA SEPI, BERBEZA DGN DI MALAYSIA. YANG MEMBEZAKAN ADALAH AQIDAH DAN SYARIATNYA.”, seolah-olah negara kita jatuh sesat kerana berlainan “aqidah” dan “syariat”.

  Mungkin benar pengalaman yang diambil dari sebuah klinik tersebut, yang tidak dikenal pasti lokasinya samada strategik atau tidak. Kesepian klinik biasa berlaku bagi doktor yang tidak masyhur dan kedudukan klinik jauh dari kawasan tumpu. Saya pernah bertugas di klinik swasta sekitar Gong Badak 2002-2003 lalu. Kliniknya juga sepi, akhir nya klinik itu mati tanpa nesan. Adakah penduduk Gong Badak beramal dengan sunnah?

  Saya merasakan “testimoni” klinik sepi itu tidak manis untuk dipadukan dengan penjagaan kesihatan termasuk mengamalkan sunnah. Sudah tentu pengamalan sunnah yang dianjurkan itu mempunyai hikmah tersendiri tanpa merujuk kepada status kesihatan penduduk setempat. Amalan sunnah yang disarankan itu baik bagi penjagaan hidup sihat secara umum. Akan tetapi penyakit-penyakit yang melanda dewasa-kini memerlukan pengamatan, pemeriksaan dan rawatan spesifik dari orang yang ahli seperti doktor perubatan. Dalam masa yang sama saya tidak nafikan bahawa cara hidup sihat seperti menjaga pemakanan (termasuk makanan sunnah), kurangkan berat badan, elakkan tekanan hidup (teknik solat dan bacaan quran salah satu terapi) boleh membantu-pulih lagi kesihatan manusia.

  Saya pernah berkhidmat dengan rombongan perubatan tabung haji di dua tanah suci, menyaksikan kejadian penyakit di sana kurang lebih sama dengan negara kita. Hospital-hospital di sana senantiasa penuh dengan pesakit tempatan dan jemaah haji luar negara. Boleh kita buat rujukan sendiri dalam data Kementerian Kesihatan Arab Saudi, jumlah morbiditi (sakit akibat penyakit) dan mortaliti (kematian) tinggi saban tahun.[1] Sama jumlahnya dengan negara setara membangun lain seluruh dunia.

  Sistem perubatan dan kesihatan di jazirah tanah arab itu pun canggih. Mereka menggunakan teknologi terkini dalam perawatan pesakit. Ubat-ubatan juga adalah diimport dari negara-negara pengeluar yang mempunyai bukti keberkesanannya. Andainya ulama mereka rigid dengan meneruskan dakwaan hanya perubatan “sunnah” sahaja yang wajib diterima, sudah barang tentu mereka tidak menggunakan kaedah perubatan moden. Akan tetapi konsep perubatan yang dipegang oleh mereka amat signifikan, mana-mana kaedah perubatan yang mendatangkan manfaat kepada manusia dari sudut berkesan, berkualiti (evidence based Medicine), mereka akan mengambilnya. Negara mereka juga bertungkus-lumus lumus memastikan kesihatan rakyat terjamin.

  Saya amat teruja apabila melihat liputan vaksinasi negara mereka. Liputannya melebihi 98%. Ini sesuatu yang amat membuka mata kita semua. Di saat ramai penentang vaksin dalam negara kita melaungkan hak dan menuduh vaksin tidak halal, tetapi Arab Saudi sendiri lebih hebat liputan vaksinasi. Malah pemberian vaksin rotavirus (diharamkan oleh majlis fatwa Kebangsaan Malaysia 2008) diharuskan oleh ulama mereka sejak januari 2013.[2]

  Sekian

  Dr Suhazeli Abdullah
  Pakar Perubatan Keluarga
  Fb.com/drsuhazeli

  #MedTweetMY
  MedicalMythBustersMalaysia

  P/s: Lepas ni mesti label saya wahabi sebab percaya ulama Saudi. He he he

  Rujukan
  [1] Mortality and Morbidity Saudi Arabia. https://www.quandl.com/collections/saudi-arabia/saudi-arabia-mortality-and-disease
  [2] Asas vaksinasi Arab Saudi. http://www.moh.gov.sa/en/HealthAwareness/EducationalContent/HealthTips/Pages/Tips-005.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *