Selepas 25 Tahun Bandar Ini Di Tenggelami Banjir..Apa Ditemui Bila Kering Sangat MENGEJUTKAN !!!

| November 23, 2016 | 1 Comment

Selepas 25 Tahun Bandar Ini Di Tenggelami Banjir..Apa Ditemui Bila Kering Sangat MENGEJUTKAN !!! |Sebuah perkampungan pelancongan dinamakan Villa Epecuen didirikan pada tahun 1920-an di sepanjang pantai Lago Epecuen, iaitu sebuah tasik garam yang terletak kira-kira 600 kilometer di barat daya Buenos Aires, Argentina. Lago Epecuen adalah seperti kebanyakan tasik yang lain, kecuali satu perbezaan, ia mempunyai tahap garam kedua tertinggi selepas Laut Mati, dan sepuluh kali lebih tinggi daripada mana-mana lautan.

capture
Kuasa terapeutik Lago Epecuen telah menjadi terkenal selama beberapa abad. Dikatakan bahawa Epecuen – atau “musim bunga yang kekal” yang boleh mengubati pelbagai penyakit.

Menjelang lewat abad ke-19, penduduk dan pengunjung pertama mula tiba di Villa Epecuen dan mendirikan khemah di sepanjang pantai. Villa Epecuen berubah dari kampung yang lengang kepada sebuah resort pelancongan yang sibuk. Kampung itu kemudiannya mempunyai landasan kereta api menghubungkan ke Buenos Aires.

Tidak lama kemudian, ia menarik kedatangan pelancong dari seluruh Amerika Selatan dan dunia. Dikatakan pada tahun 1960, seramai 25,000 orang datang setiap tahun untuk berendam di dalam air garam yang menenangkan. Penduduk di pekan ini memuncak pada tahun 1970-an dengan lebih daripada 5,000 orang. Hampir 300 perniagaan berkembang pesat, termasuk hotel, asrama, spa, kedai-kedai, dan muzium.

Pada masa yang sama, keadaan cuaca yang berpanjangan telah melimpahkan hujan jauh lebih banyak daripada biasa ke kawasan bukit-bukit sekitar selama bertahun-tahun, dan Lago Epecuen mula tenggelam.

Pada 10 November 1985 sejumlah yang air yang besar melimpah melalui batu dan empangan dan membanjiri sebahagian besar bandar sedalam empat kaki. Pada tahun 1993, banjir yang berlanjutan terus menenggelamkan bandar itu sehingga kedalaman 10 meter.

Hampir 25 tahun kemudian, pada tahun 2009, keadaan cuaca basah beransur reda dan air mula surut. Villa Epecuen mula kembali ke permukaan.

Tiada sesiapa pun kembali ke bandar ini, melainkan seorang lelaki berusia 81 tahun, Pablo Novak yang kini merupakan satu-satunya penduduk Villa Epecuen.

1 2 3 4 5 6 7 8

P.S. 1 – Murid Kanan Bruce Lee Akhirnya Dedah Cerita Sebenar Dato’ Meor Tumpaskan Bruce Lee !!!
P.S. 2 – 3 Pulau Ini Muncul Semula Setelah Hilang 10 Tahun Semasa Tsunami 2004, Lihat Apa Yang Ditemui Di Pulau Itu Pasti MEMERANJATKAN !!!
P.S. 3 – Ini Tips Paling Mudah Check Harga Flight Murah, Confirm Senang Nak Rancang Holiday !!!
P.S. 4 – Selfie Ini Nampak Biasa Bila Sekali Pandang. Tunggu Sehingga Anda Lihat Kali Kedua !!!
P.S. 5 – Ayah Orang Kaya No.1 Malaysia, Tapi Pekerjaan Anaknya Bakal Buat Anda TERKEJUT !!!

PALING POPULAR BULAN INI .. JOM BACA !!

Tags: , , , ,

Category: Pelik

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *